Quantcast
Channel: Firezone | MobilityEnergy.com
Viewing all 55 articles
Browse latest View live

Firezone tankstations organiseren NK Autotrek

$
0
0

Firezone, een landelijke keten van onbemande tankstations, organiseert het Nederlands Kampioenschap Autotrek. In twee categorieën, dames en heren, strijden de kandidaten om de hoofdprijs: een Firezone tankpas ter waarde van 500 euro.

Het evenement wordt elf keer per jaar georganiseerd op diverse locaties door Nederland. Deelnemers moeten een auto 25 meter trekken zonder hulpmiddelen; degene die dit het snelste doet wint een tankpas. De nummers twee en drie winnen een tankpas ter waarde van 50 euro.

Harlingen

De eerstvolgende NK Autotrek is donderdag 28 april bij het pompstation in Harlingen, aan de Fahrenheitstraat 2. De voorrondes beginnen om 17:30 en eindigen om 18:30. De finale begint om 18:30.

Het evenement vindt plaats in samenwerking met weerman Piet Paulusma. Tijdens elke finale neemt hij zijn programma “Piet’s Weerbericht” op en SBS6 zendt deze beelden dezelfde avond uit.

Firezone

Het is het tweede jaar dat Firezone het NK Autotrek organiseert. Vorig jaar leidden de provinciale voorrondes tot een grote finale waarbij de winnaars een auto mee naar huis mochten nemen. Dit jaar is er geen grote finale.

Op de website van Firezone staat waar de wedstrijden worden gehouden.


Ophef over nieuw tankstation op Grote Markt Zwolle

$
0
0

In Zwolle is enige ophef ontstaan over het voornemen van tankstationketen  Firezone om middenin het centrum een onbemand tankstation te openen. Dat zou aanstaande zaterdag al moeten gebeuren. Ondanks dat iedereen aan zijn klompen kan aanvoelen dat het hier een publiciteitsstunt betreft, maken veel Zwollenaren zich zorgen.

In een persbericht dat afgelopen dinsdag uitging laat Firezone weten dat het honderdste tankstation van de keten zaterdag 10 december om 16.00 uur op de Grote Markt in Zwolle door Piet Paulusma wordt geopend.

Weblog

Meteen na dit bericht klommen Zwollenaren op verschillende weblogs in de pen. ‘Een tankstation op de Grote Markt. Dan maak ik me ernstig zorgen over de veiligheid van mijn kinderen’, vraagt een verontruste moeder zich af. Of : ‘Als een mega kermisattractie daar op de Grote Markt kan, dan kan een tankstation toch ook? en dan meteen maar een carwash in de Grote Kerk, alles moet toch kunnen in Zwolle?’

Stunt

Maar de meesten begrijpen dat het hier een publiciteitsstunt betreft: ‘Goede publiciteitsstunt want: een ‘openingsactie’ op de Grote Markt wil toch niet zeggen dat er ook een tankstation geplaatst wordt? Of ben ik nou gek….’

Directeur Peter Groen van Firezone moet wel lachen om alle ophef. Hij blijft overigens stug volhouden dat er zaterdag een tankstation op de Grote Markt zal verrijzen. Maar in welke vorm laat hij in het midden. “Ik ben blij dat er zoveel over wordt gesproken. Dat is goed voor Firezone.”

Wat wel zeker is dat Firezone een echt tankstation gaat openen naast de plaatselijke MacDonalds.

Delek zet Texaco, Firezone en BP tankstations in de verkoop

$
0
0

Delek Group, eigenaar van Texaco, BP, en Firezone tankstations in Europa, zet haar tankstationtak in de Benelux en Frankrijk in de verkoop. De Israëlische maatschappij, die wereldwijd 1900 tankstations onder verschillende merknamen heeft, wil zich meer op ‘upstream’ activiteiten gaan richten. In totaal gaat het om de verkoop van bijna 1250 tankstations waarvan er zich ongeveer 460 (Texaco) en 110 (Firezone) in Nederland bevinden. Dit is 14% van het totaal aantal tankstations in Nederland (4200).

In een officiële reactie laat Delek Europe weten ‘uit te kijken naar een strategische partner voor een 100% deelneming in Delek Europe b.v., die zowel Texaco als Firezone stations in de Benelux als BP-stations in Frankrijk betreft’.

Strategische heroriëntatie

Jorinde Nieuwenhuis, marketing director van Texaco Benelux: “Deze verkoop past in een strategische heroriëntatie van de groep, meer richting ‘upstream’, na de belangrijke ontdekking van een aantal gasvelden (Tamar & Leviathan) in 2009 en 2010.”

“Delek Group is zeer tevreden met de resultaten van haar tankstationtak, die jaar na jaar operationele winstcijfers heeft kunnen voorleggen. Het proces van verkoop zit nog in een zeer vroege fase, en heeft totaal geen impact op het dagelijks functioneren”, aldus Nieuwenhuis.

Delek zegt verder opent te staan voor onderhandelingen over de verkoop van het gehele netwerk als welk delen hiervan. Naar verluidt zou Delek 800 miljoen euro willen hebben voor het gehele netwerk in Europa.

Succesvolle formule

Overigens is het opmerkelijk te noemen dat Delek tot deze stap overgaat. Nog maar twee jaar geleden kocht het 416 BP-tankstations in Frankrijk over voor de som van 180 miljoen euro. In 2007 legde Delek 516 miljoen op tafel voor de aankoop van 803 Texaco tankstations in de Benelux.

Intussen maakt directeur Peter Groen van Salland Olie en exploitant van de Firezone-formule niet al te veel zorgen. “Ik raak hier niet opgewonden van. Volgens mij zal de verkoop niet zo’n vaart lopen, zeker niet in deze tijden. Wij zijn een succesvolle formule en gaan gewoon door.”

Fred Kramer

Firezone, benzinepomp, tankstation

Lees ook: Eigenwijze strategie Firezone blijkt te werken

Firezone is nieuwe shirtsponsor PEC Zwolle

$
0
0

Eredivisieclub PEC Zwolle heeft een nieuwe sponsor. Firezone staat vanaf het komende seizoen twee jaar lang op de rug van zowel het thuis- als uittenue. De uiting komt onderaan het wedstrijdshirt te staan en siert dus samen met Molecaten de achterzijde.

Peter Groen, directeur van Salland Olie waar Firezone onder valt, is blij met de sponsordeal. “PEC Zwolle staat te boek als een goede en betrouwbare club. Het afgelopen seizoen heeft het zich positief gepresenteerd aan heel Nederland. Los van het sportieve aspect, ademt PEC Zwolle ook entourage uit met een grote schare fans. Dit past bij onze doelgroep en de uitstraling van het merk Firezone.”

Firezone

Ook Edward van Wonderen, algemeen directeur van PEC Zwolle, is in zijn nopjes met de overeenkomst. “Met Firezone voegen wij een landelijke partner toe aan ons wedstrijdshirt. Hierdoor versterken de beide merken elkaar. Tevens is het mooi om te zien dat deze partij door de BVA-veiling van enkele weken geleden met ons in contact is gekomen. PEC Zwolle ziet uit naar een prettige samenwerking met Firezone.”

Firezone is een snel groeiende landelijke keten van onbemande tankstations. Firezone heeft een eigen depot en het vervoert de brandstoffen met eigen tankauto’s naar de Firezonestations.

Ondernemers: ‘Scheiden brandstof en shop geeft veel rust’

$
0
0

Verhuren van het voorterrein kan veel rust bieden en stelt je in staat flink te snijden in de uitgaven. Dat zegt shophouder Harold van den Broeke. Hij is eigenaar van een tankshop in Oss en verhuurt zijn voorterrein aan Tango. “Ik heb geen zorgen over facturatie, hoef niet achter doorrijders aan en houd onder de streep meer over.” Ingrid de Wagenaar, shopexploitant bij de snelweg-Tango in Eemnes, merkt ook dat je meer rust krijgt door het uit handen geven van de brandstof. Branchevereniging Beta vindt een scheiding van beide onderdelen een interessante ontwikkeling en verwacht dat in de toekomst meer pomphouders voor deze optie kiezen.

Van den Broeke besloot vorig jaar om zijn voorterrein te verhuren. Gevraagd naar de belangrijkste reden voor dat besluit is de shopexploitant heel duidelijk: rust. “Ik hoef nu niet achter wanbetalers aan, heb geen zorgen meer over doorrijders en hoef ook de brandstoffen niet voor te financieren bij de bank.” Daarnaast is het volgens hem tekenend dat de boekhouder nog maar een keer per kwartaal langskomt. Dat was voor de omkleuring maandelijks.

Kostenreductie

“Het uit handen geven van de brandstof zorgt ook voor een flinke kostenreductie. Ik heb bijvoorbeeld veel minder stroomkosten doordat ik de luifelverlichting niet hoef te betalen. En het onderhoud aan het kassasysteem kostte me eerst 1.200 euro per jaar. Nu heb ik een simpel pinautomaatje dat per jaar 200 euro kost aan onderhoud.”

“Daar kwamen de kosten voor de keuring van de pompen nog bij. En ik had meer personeel dan nu. Op brandstof verdiende ik eigenlijk niets. Ik raad collega-ondernemers aan om sowieso alle uitgaven eens kritisch tegen het licht te houden”, vertelt de Brabantse ondernemer.

Vergoeding

Met Tango heeft hij afgesproken dat hij elk jaar een vast huurbedrag ontvangt en daarbovenop een klein bedrag per verkochte liter. “Je kunt bij Tango kiezen voor twee varianten: een hoge vaste huurprijs en een kleine vergoeding per liter. Of een lage vaste huurprijs met een hoge vergoeding per liter.” Van den Broeke koos voor de eerste optie.”

Een ander voordeel is dat je niet meer vastzit aan een contractduur van vijf jaar. “En omdat ik heb gekozen voor een hoog vast bedrag, dat elk jaar geïndexeerd wordt, weet ik dus voor de komende zeventien jaar wat ik verdien met het voorterrein. De inkomsten per verkochte liter zijn natuurlijk wel variabel, maar die zie ik slechts als een extraatje.”

Afrekenen

Toch is volgens de shophouder het uit handen geven van de brandstof geen ei van Columbus. “Het is niet voor elke locatie een goede optie. Vooral als je shop niet zo goed loopt, is het af te raden. Je moet wel goed bereikbaar zijn en genoeg mensen naar je winkel krijgen.” Brandstof afrekenen kan niet in de winkel.

Met de toeloop zit het bij Van den Broeke wel goed, zegt hij. De shop met een standaard tankstationassortiment zit langs een doorgaande weg met drie middelbare scholen in de buurt. Aan de scholieren verkoopt hij vooral broodjes. “De best verkochte producten in mijn shop zijn het broodje gezond en het broodje zalm.”

Omkleuring

Hij schat dat de helft van de tankende klanten ook zijn shop binnenloopt. Vóór de omkleuring van Texaco naar de huidige formule Pitshop werd 35 procent van de shopartikelen gekocht door klanten die hadden getankt. Dat is nu ongeveer 40 procent. Speciale acties om tankende klanten naar zijn shop te trekken, onderneemt Van den Broeke nauwelijks. “Ik probeer weleens wat, maar ik geloof niet dat dat veel verschil maakt. De Tango-klant is vaak niet iemand die veel geld wil uitgeven. Bovendien richt ik me niet echt op hen.”

Ook shopexploitant Ingrid de Wagenaar onderneemt nog weinig actie om de tankende consument naar de shop te krijgen. “Wat we wel doen is op gezette tijden gratis koffie aanbieden aan klanten bij de pomp. En natuurlijk vertellen we erbij dat we ook een mooie shop hebben.” Ook heeft ze plannen om in de toekomst meer te doen met Facebook en om gebruik te maken van de led-schermen die bij de pompen zijn geïnstalleerd.

Hectiek

De Wagenaar exploiteert samen met haar broer een tankshop in Eemnes en een in Hoogblokland, beide langs snelweg A27. In Hoogblokland verkoopt de ondernemer wel brandstof, in Eemnes niet. Ze merkt, net als Van den Broeke, dat zonder brandstof de hectiek afneemt. “Je hoeft je niet druk te maken of iedereen wel betaald heeft. Het is wat relaxter, in de goede zin des woords.”

Het ondernemerskoppel verhuurt het voorterrein niet, maar huurt de shopruimte van Tango-moederbedrijf Q8. “We hebben wel de taak om toezicht te houden op het voorterrein. Als er bijvoorbeeld wat rommel ligt, ruimen wij dat op. En als klanten vragen hebben, helpen we ze.”

Exploiteren

Dat in de toekomst meer ondernemers kiezen voor het uitsluitend exploiteren van de shop, is niet denkbeeldig. Tango is momenteel op zoek naar pomphouders die zich meer willen focussen op hun winkel en de brandstofverkoop aan Tango willen overlaten.

Ook bleek eerder dit jaar uit de resultaten van een poll op TankPro dat veel tankstationondernemers open staan voor het verhuren van hun voorterrein. Bijna zestig procent van de pomphouders gaven aan dat het een serieuze optie is.

Margestructuur

Voorzitter Petra van Stijn van branchevereniging Beta verwacht dat het scheiden van voorterrein en winkel aan populariteit gaat winnen. “Als de huidige margestructuur niet verandert, is het voor veel pomphouders een interessante optie.”

“Je krijgt nu als ondernemer een speelruimte van elf of twaalf cent marge op je literprijs. Maar de oliemaatschappijen zelf hanteren een speelruimte van achttien of negentien cent bij hun onbemande stations. Daar kun je nooit tegen concurreren als individuele pomphouder. Ik kan me voorstellen dat je dan tegen de maatschappij zegt: doen jullie de brandstof maar.”

Maatschappij

Ze raadt wel aan om het afrekenen in de shop mogelijk te maken. “Dan krijg je toch nog veel bezoekers naar je toe. Met de maatschappij kun je afspreken dat je bijvoorbeeld een bepaald bedrag per liter krijgt.”

Ook Tinq maakt gebruik van deze constructie. Zo opende bakker Cees de Jong bij de Tinq-vestiging in Bennekom een bakery. Om extra te verdienen aan tankende klanten gaat de ondernemer met een schaal saucijzenbroodjes naar de klant aan de pomp. Naast de locatie in Bennekom werkt De Jong ook samen met Firezone in Veenendaal.

Onbemand

Een andere formule met veel onbemande stations is Tamoil. “Momenteel werken we nog niet met de constructie van een strikte scheiding tussen brandstof en shop”, zegt commercieel manager John Bijl. “Maar we volgen de ontwikkelingen met veel interesse. Een shop moet zichzelf kunnen bedruipen en zelfstandig kunnen functioneren. Dat is vaak de reden dat bemande locaties onbemand worden. De shop is niet meer rendabel.”

Tom van Gurp

Lees ook: Meerderheid pomphouders ziet verhuur voorterrein wel zitten

Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder TDR

$
0
0

De Nederlandse tankstations van Delek gaan over naar TDR Capital. Ook de locaties van Delek in België, Luxemburg en Frankrijk gaan naar de Britse investeerder. TDR Capital betaalt 355 miljoen euro voor de meer dan duizend tankstations. In Nederland is Delek eigenaar van ruim vierhonderd Texaco-vestigingen en meer dan honderd Firezone-locaties. Dat is meer dan tien procent van het totale aantal tankstations in Nederland.

Delek gaf vorig jaar al aan dat haar tankstations in de verkoop stonden. De Israëlische investeerders willen zich meer richten op de upstream-sector, vooral omdat in 2009 en 2010 enkele gasvelden zijn gevonden in Israël. Het bedrijf besloot daarom de tankstations te verkopen.

Petrolmarkt

Volgens de Belgische krant De Tijd heeft TDR Capital nu toegehapt en betaalt het voor alle stations in de Benelux en Frankrijk samen 180 miljoen euro in cash. Daarnaast geeft Delek een lening aan TDR van 175 miljoen euro met een rente van vijf procent. De looptijd van die lening is meer dan vijf jaar.

Delek betrad in 2007 de petrolmarkt in de Benelux. Het kocht toen ruim achthonderd Texaco-stations voor 516 miljoen dollar (375 miljoen euro). Drie jaar geleden betaalden de Israëlische investeerders 180 miljoen euro voor ruim vierhonderd BP-stations in Frankrijk. Delek doet nu alle stations voor een fors lager bedrag van de hand.

Texaco

Hoewel de Nederlandse stations in de verkoop stonden, bleef Delek de afgelopen tijd investeren in ons land. Zo onderging een snelwegstation langs de A2 bij Beesd een stevige metamorfose. De shopinrichting bij Beesd zou, al dan niet in aangepaste vorm, verder worden uitgerold over de Texaco-locaties in Nederland.

Wat er precies met de overgenomen stations en de uitrol van het shopconcept gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Bij Delek en Texaco was niemand bereikbaar voor commentaar. Ook bij Salland Olie, exploitant van de Firezone-vestigingen, wilde niemand reageren.

TDR Capital

TDR Capital is een investeringsmaatschappij, gevestigd in Londen en gestart in 2002. Op dit moment is het bedrijf nog niet aanwezig in de brandstoffenbranche. Nederland is voor TDR echter geen onbekend land meer. Het bedrijf investeerde namelijk in Center Parcs, al is dat belang inmiddels van de hand gedaan. In Groot-Brittannië investeerde het bedrijf in onder meer restaurants en cafés.

Lees ook: Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim 1.000 tankstations

Lees ook: Delek zet Texaco-, Firezone- en BP-tankstations in de verkoop

Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim 1.000 tankstations

$
0
0

De verkoop van meer dan 1.000 tankstations in de Benelux en Frankrijk heeft voor Delek een stevige verliespost opgeleverd. De vestigingen zijn samen met twee brandstofterminals in het verleden aangekocht voor ruim 550 miljoen euro. De Israëliërs doen de stations nu van de hand voor ruim honderd miljoen minder. ”Ze hebben inderdaad een flinke veer moeten laten”, zegt Chris van der Straaten van belangenvereniging Beta. De nieuwe eigenaar is een grote onbekende in de branche en heet TDR Capital. Wat is dat voor bedrijf en wat willen ze met de stations?

Vorige week werd bekend dat de Europese tak van Delek volledig wordt overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij TDR. In het Nederlandse pakket zitten zo’n vierhonderd Texaco-locaties en meer dan honderd Firezone-stations. Het betreft zowel CoCo-vestigingen als CoDo’s en stations in handen van dealers, waar bijvoorbeeld uitsluitend een afnameverplichting geldt. Ook de stations van Delek in België, Luxemburg en Frankrijk gaan over naar de nieuwe eigenaar.

Overeenkomst

De Britten betalen negentig miljoen euro zodra de overeenkomst is afgerond. Een jaar later betaalt TDR nogmaals negentig miljoen met een rente van vijf procent. Ook leent Delek 175 miljoen euro aan de investeerders uit Londen. Dat bedrag moet na vijf jaar en drie maanden worden terugbetaald, met een rente van vijf procent per jaar. De totale opbrengst voor Delek komt daarmee uit op een kleine 400 miljoen euro.

Dat is een fors lager totaalbedrag dan waarvoor de stations in het verleden zijn aangekocht door Delek. In 2007 kochten de Israëliërs ruim achthonderd stations en twee brandstofterminals in de Benelux voor een bedrag van 375 miljoen euro. Vier jaar later kocht Delek voor 180 miljoen euro ruim vierhonderd stations in Frankrijk. Samen kostte dat dus ongeveer 555 miljoen euro, inclusief de prijs voor de twee brandstofterminals. Verschil tussen aankoop- en verkoopprijs zou volgens deze cijfers uitkomen op zo’n 150 miljoen euro.

Prijsconcurrentie

”Ze hebben inderdaad een flinke veer moeten laten”, aldus Van der Straaten van belangenvereniging Beta. ”De waarde van de stations is behoorlijk achteruit gegaan in de afgelopen jaren.” Dat komt volgens hem onder andere door de toegenomen prijsconcurrentie en de grensproblematiek van de laatste jaren.

Lulof Dalhuisen van Intradal, een adviesbureau voor tankstations, is iets genuanceerder over het verschil tussen beide bedragen. ”Het is geen kwestie van verkoopprijs minus inkoopprijs. De stations hebben waarschijnlijk de afgelopen jaren ook al rendement opgeleverd.”

Overnamebedrag

Texaco en Delek willen nog weinig kwijt over de deal en het verschillen in overnamebedragen. Financieel directeur Rika Coppens van Delek Europe meldt alleen dat de onderhandelingen met TDR in een gevorderd stadium zijn en dat een zogeheten ’memorandum of understanding’ is getekend voor de overname van honderd procent van de aandelen. Volgende maand verwachten de betrokken partijen de transactie af te ronden.

Ook telefoontjes naar Salland Olie (exploitant van de Firezone-stations) en naar Londen, waar TDR gevestigd is, brengt niet veel informatie. ”Als we daadwerkelijk de koper zijn, brengen we dat in een later stadium naar buiten”, aldus woordvoerder Peter Hewer.

Car Wash

De Britse investeringsmaatschappij heeft geen verleden in de tankstationbranche. Ook in het huidige portfolio zitten geen petrolbedrijven. Wel hebben de Britten naar verluidt geprobeerd om twee jaar geleden één van ’s werelds grootste autowasbedrijven, IMO Car Wash, over te nemen. De deal is echter niet doorgegaan. IMO is momenteel actief in Nederland met 29 vestigingen.

TDR is in 2002 opgericht door Manjit Dale en Stephen Robertson, twee ondernemers met een verleden in de wereld van financiën. Beiden zijn nog steeds actief voor TDR Capital, dat gevestigd is in het centrum van Londen. Wie de investeerders achter TDR zijn, is niet bekend. Momenteel heeft het een belang in het Britse bedrijf David Lloyd Leisure, een keten van sport- en fitnessclubs.

Investeringen

TDR was in het verleden actief op de Nederlandse markt als eigenaar van Center Parcs. Andere bedrijven waar het in investeerde, waren onder meer restaurantketens en pubs. De nieuwe eigenaar van de Delek-stations doet normaal gesproken acquisities van tussen de 300 miljoen en 1,5 miljard euro en heeft een voorkeur voor investeringen in West-Europa.

Van der Straaten vindt het positief dat de Britten een verleden hebben in de retail- en horecabranche. Hij verwacht minder ongerustheid dan bij de komst van Delek. ”Die begonnen al snel met andere contractmodellen te werken. Een aantal ondernemers kreeg minder te zeggen. Het werd hard-franchise. Al moet je zeggen dat Delek wel heeft geïnvesteerd in nieuwe shopconcepten. Daar hebben ze een puike prestatie geleverd.” Zo ontwikkelde de Israëliërs samen met Texaco het Go Fresh-concept dat de komende jaren, al dan niet in aangepaste vorm, over andere stations zou worden uitgerold. Of de nieuwe eigenaar daarmee door wil gaan, is nog niet duidelijk.

Tankstations

In de totale inboedel zitten vier verschillende merken. Texaco en Firezone in de Benelux en Esso en BP in Frankrijk. Wat TDR met de stations in Nederland wil, meldt het bedrijf desgevraagd niet. Dat ze besluiten om alle stations van één en dezelfde formule te gaan voorzien, is niet de verwachting.

”Waarom zouden ze in Nederland van merk veranderen”, zegt Dalhuisen. ”Je investeert niet in een formule om die vervolgens te vervangen. Als de overname was gedaan door een oliemaatschappij of een ander bedrijf dat al een tankstationformule heeft, wordt het misschien een ander verhaal. Maar ik verwacht niet dat pomphouders hier zenuwachtig van worden.”

Ondernemer

Texaco-ondernemer Henk van Os uit Woerden blijft er in ieder geval rustig onder. ”Het zou me verbazen als ze gaan wijzigen. Bij een andere partij die al een ander merk heeft, loop je het risico dat ze gaan omkleuren. Dat risico is nu minder groot. We blijven ook graag Texaco. Het is een mooie formule waar we bewust voor hebben gekozen.”

Tom van Gurp

Lees ook: Delek verkoopt alle stations aan Britse investeerder

Firezone start samenwerking met pasaanbieder Xximo

$
0
0

Tankstationformule Firezone werkt sinds maandag samen met Xximo, een aanbieder van mobiliteitspassen. Door deze samenwerking kunnen gebruikers van de pas, naast een groot aantal bemande vestigingen, ook terecht bij nagenoeg alle onbemande tankstations in Nederland. De nieuwe samenwerking geldt voor de 140 Firezone-stations van Salland Olie.

De toevoeging van 140 Firezones aan het netwerk van de pasaanbieder betekent, dat dit inmiddels 3.150 stations in Nederland telt. Alle locaties van de onbemande formule staan vanaf maandag in de gratis Xximo-apps voor iPhone, Android en Windows.

Tankstation

Xximo biedt een mobiliteitsoplossing voor de zakelijke reiziger. Het bedrijf maakt het mogelijk om al het zakelijke verkeer te plannen, te administreren en te betalen. Pashouders kunnen zelf bepalen wat de beste manier is om van A naar B te reizen. Alleen met de auto, met de auto en het openbaar vervoer of een combinatie van taxi, fiets en openbaar vervoer.

Peter Groen, directeur van Salland Olie licht het initiatief toe: “Ik ben erg onder de indruk dat een jong bedrijf als Xximo een voetbalclub als FC Twente sponsort. Dat geeft aan hoe serieus het bedrijf is in het veroveren van de markt. Dat sluit goed aan bij onze ambitie. Het feit dat steeds meer zakelijke rijders de weg naar onze tankstations kunnen vinden, completeert het plaatje.”

Onbemand

CEO van de pasaanbieder Patrick Bunnik is verheugd dat Xximo met de 140 Firezone-vestigingen nu nagenoeg alle onbemande pompen aangesloten heeft op zijn netwerk. ”Het vergroot de keuzevrijheid voor onze gebruikers nog verder. Onze combinatie van tanken en parkeren met één pas slaat duidelijk aan. We merken dat veel bedrijven willen besparen op brandstofkosten en steeds vaker bereid zijn hun berijders te sturen naar stations met een scherpere prijs. En die heeft Firezone.”

Lees ook: AVIA introduceert spaarkaart in samenwerking met FC Twente


Delek rondt verkoop van Texaco-stations definitief af

$
0
0

De Europese tak van de Delek Group heeft de verkoop van haar tankstations afgerond. Dat maakt de Israëlische investeerder bekend op haar website. De nieuwe koper is, zoals verwacht, de Britse investeringsmaatschappij TDR Capital. Zij krijgen tevens het recht om het Texaco-merk te voeren in Nederland. Met de deal is een bedrag van ruim 350 miljoen euro gemoeid.

In de overgenomen boedel zitten ongeveer vierhonderd Texaco’s en honderd Firezone-vestigingen in Nederland. Daarnaast zitten er in de deal nog zo’n zevenhonderd locaties in België, Luxemburg en Frankrijk.

Eigenaar

De stations verwisselen van eigenaar voor een bedrag van 355 miljoen euro. Een eerste transactie van 90 miljoen euro wordt meteen betaald, een tweede transactie van eenzelfde bedrag volgt een jaar later, inclusief vijf procent rente.

Daarnaast wordt een lening uitgeschreven van 175 miljoen euro, die TDR na vijf jaar en drie maanden moet betalen. Over het bedrag moet gedurende vijf jaar een rente worden betaald van jaarlijks vijf procent. Ook zijn er nog afspraken gemaakt over extra betalingen van enkele tientallen miljoenen euro’s, afhankelijk van toekomstige omzetten en eventuele doorverkoop van de aandelen.

Verlies

Die bedragen tezamen zijn fors lager dan waarvoor Delek de stations in West-Europa heeft gekocht. De Israëliërs verkregen in 2007 de stations in de Benelux voor zo’n 375 miljoen euro. Enkele jaren later betaalde de investeringsmaatschappij nog eens 180 miljoen voor de stations in Frankrijk. Beide bedragen zijn samen tussen de honderd en tweehonderd miljoen euro hoger dan waarvoor Delek de stations nu verkoopt.

Lees ook: Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim 1.000 tankstations

Firezone Zwolle voor de rechter door ruimere openingstijden

$
0
0

Salland Olie moest afgelopen vrijdag voor de rechter verschijnen, omdat de brandstofhandelaar de openingstijden bij een Firezone-vestiging heeft verruimd. Ook het feit dat het station in Zwolle enige tijd geleden onbemand is geworden, was onderwerp van discussie. Een omwonende had een rechtszaak aangespannen, omdat hij vreest voor geluids- en verkeersoverlast door de ruimere openingstijden. Daarnaast betwijfelt hij of het bijvullen van de opslagtanks veilig gebeurt, nu het tankstation geen personeel meer heeft.

Sinds de omkleuring naar onbemand zijn de openingstijden van het station aan de Nieuwe Deventerweg verruimd. Het station is geen tien, maar veertien uur per dag open, van 07:00 uur tot 21:00 uur. Die tijden zorgen voor extra toestroom van verkeer, zegt een omwonende.

Rechtszaak

Volgens de gemeente en Salland Olie is die toestroom echter beperkt, van 155 naar 180 klanten per dag. De Zwollenaar twijfelt echter aan die cijfers. Hij geeft aan dat dit aantallen zijn die door de exploitant zelf zijn aangeleverd, wat de gemeente onderschreef tijdens de rechtszaak.

De bewoner wil daarom een onafhankelijk onderzoek naar de eventuele toegenomen verkeersdrukte. Zeker omdat hij verwacht dat Salland Olie een aanvraag gaat doen om het station 24 uur per dag te openen.

Veilig

Ook het vullen van de ondergrondse tanks is reden voor twijfel bij de Zwollenaar. Hij vraagt zich af of het bijvullen van benzine en diesel wel veilig gebeurt. Er is immers geen personeelslid van het station dat bij kan springen in geval van nood. De gemeente wil op dat punt de bewoner tegemoet komen door het bijvullen alleen toe te staan als een nabijgelegen garagebedrijf open is. De rechter doet dit najaar uitspraak in de zaak.

Salland Olie voegt nieuwe benzine toe aan assortiment

$
0
0

Brandstofhandelaar Salland Olie heeft de benzine Competition 102 toegevoegd aan haar assortiment. De brandstof kenmerkt zich door een octaangetal van 102 en is sinds twee weken onder meer verkrijgbaar bij stations van het Firezone-merk.

Competition 102 is verkrijgbaar via een netwerk van zo’n dertig locaties, verspreid over heel Nederland. Dankzij het hoge octaangetal van 102 kunnen de auto- en motorsporters, racing-professionals en oldtimer-bezitters met deze brandstof maximale prestaties uit hun voertuig halen. Het product bevag geen ethanol, voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm EN228 en is geschikt voor alle benzinemotoren.

Tankstations

De productie en distributie van Competition 102 is exclusief in handen van het Overijsselse Salland Olie, moederbedrijf van Firezone. Vanaf het eigen depot en met eigen tankauto’s wordt de brandstof naar de tankstations gereden. “Hierdoor is de traceerbaarheid en de continue kwaliteit gegarandeerd tijdens het gehele traject, van raffinaderij tot klant”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Salland Olie is een van de grootste onafhankelijke leveranciers van brandstoffen en smeermiddelen in Nederland, onder de merken Texaco en Firezone. Het beschikt onder andere over een eigen depot voor motorbrandstoffen in Kampen.

Lees ook: Firezone start samenwerking met pasaanbieder Xximo

Uitbater tankstations Delek heet voortaan EFR Group

$
0
0

Het bedrijf dat het merendeel van de Texaco-stations in Nederland exploiteert, verandert van naam. De naam Delek Europe verdwijnt en wordt vervangen door European Forecourt Retail Group (EFR Group). Dat besluit is genomen door moederbedrijf TDR Capital, een Britse investeringsmaatschappij die in augustus vorig jaar het eigendom en exploitatie van een groot deel van de Texaco-stations in Nederland overnam. In de deal zaten ook vestigingen in Frankrijk en België.

EFR Group beheert meer dan twaalfhonderd tankstations. Het bedrijf is een belangrijke speler in de betreffende landen en heeft, naast Texaco en Firezone in de Benelux, de merken BP en Esso Express in Frankrijk.

Groei

Ceo Rika Coppens licht toe: “Onze convenience stores spelen een belangrijke rol in onze toekomstige groeistrategie. Hiervoor werken wij met sterke A-merken zoals Delhaize en Carrefour Express en met onze eigen shop- en bakkerijconcepten ’Go the fresh way’ en het vorig jaar gelanceerde ’Go fresh’.

TDR Capital nam vorig jaar de eigendom van honderden vestigingen in Nederland over. Daarnaast kreeg het bedrijf het recht om het merk Texaco te voeren in ons land. Ook in België en Frankrijk werden stations gekocht.

Lees ook: Delek lijdt fors verlies op verkoop ruim duizend tankstations

New York Pizza wil vestiging openen bij Firezone-locatie

$
0
0

Bij een Firezone-station in het Noord-Hollandse Limmen wil franchiseketen New York Pizza een vestiging openen. Als alles volgens planning verloopt zal in de loop van de zomer de locatie open gaan. Of er plannen zijn om in de toekomst op nog meer plekken met tankstations samen te werken, is niet duidelijk.

New York Pizza wil de shop gebruiken die bij het tankstation aanwezig is, maar al enige tijd niet meer wordt gebruikt. Firezone is namelijk een onbemande formule. Brandstof afrekenen in het restaurant wordt uiteraard niet mogelijk. Klanten moeten blijven betalen aan de pomp.

GP Groot

De Firezone in Limmen, bij Castricum, is in handen van brandstofhandelaar GP Groot. Een exploitant van ruim dertig tankstations. Naast het Firezone-merk hebben de Noord-Hollanders ook vestigingen onder Argos- en Texaco-vlag, waarmee ze ook actief zijn in het bemande segment.

Bij de nog te openen vestiging kunnen klanten zowel afhalen als laten bezorgen. Onder andere enkele nabijgelegen campings kunnen gebruikmaken van de diensten van het restaurant, omdat de bezorgscootersn waarschijnlijk het kampeerterrein op mogen.

Samenwerking

De samenwerking tussen beide bedrijven is allerminst de eerste tussen een tankstation-exploitant en een foodretailer. Zo heeft Subway inmiddels enkele vestigingen geopend bij tankstations van onder andere Tango en Gulf en werd vorige week bekend dat de broodjesketen een samenwerking is aangegaan met Haan.

Ook supermarktketen Albert Heijn heeft in het verleden geprobeerd voet aan de grond te krijgen in de tankbranche. Onlangs meldde het Zaandamse bedrijf dat het opnieuw plannen heeft om in de tankstationsector iets te doen, terwijl BP samenwerkt met de Britse foodretailer Marks & Spencer.

Lees ook: Haan opent Subway-restaurant bij twee onbemande Esso’s

Ook Tinq krijgt vestiging van broodjesketen Subway

$
0
0

Bij een tankstation in Nijmegen is onlangs een winkel van Subway geopend. Het gaat om een voormalige Gulf-locatie die momenteel wordt omgebouwd naar de onbemande formule Tinq. De broodjesketen is gevestigd in het shopgebouw en richt zich onder meer op personeel en studenten van het nabijgelegen Radboud Universitair Medisch Centrum.

Uitbater van de winkel is de familie Van Hoogstraten, die elders in de stad al twee locaties exploiteert. Die zaken bevinden zich overigens niet bij tankstations. De Tinq-Subway-combinatie is gevestigd aan de Heyendaalseweg in de Gelderse stad.

Het station in Nijmegen is zeker niet de eerste met een winkel van Subway. De Amerikaanse broodjesketen opent regelmatig nieuwe vestigingen bij tankstations. Zo werd twee jaar geleden al gestart bij een Gulf in Veldhoven. Inmiddels hebben ook onder andere een Tango in Almere, een Haan-locatie in Arnhem en een BP Express in Heteren een Subway.

Foodretailers

Tevens zijn er diverse andere typische foodretailers die besluiten om zich te vestigen bij tankstations. Zo zijn er concrete plannen om een restaurant van New York Pizza te openen bij een Firezone in het Noord-Hollandse Limmen en experimenteert Shell momenteel op twee locaties met koffieketen Starbucks. In het laatste geval gaat het niet om onbemande stations, maar om een shop-in-shop bij bemande Shell’s.

Subway is een van oorsprong Amerikaanse franchiseketen die zijn naam dankt aan de vorm van de broodjes die het serveert. De langwerpige vorm doet namelijk denken aan een onderzeeboot (’submarine’ in het Engels). Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft inmiddels 44.000 vestigingen in meer dan honderd landen. Nederland telt momenteel 171 zaken.

Lees ook: Tango-ondernemer: met Subway kun je verlies voorterrein opvangen

Tango, AVIA XPress en Firezone zijn snelst groeiende formules

$
0
0

Tankstationformules AVIA XPress, Firezone en Tango zijn de hardste groeiers op de Nederlandse markt. Vooral eerstgenoemde breidde het laatste jaar flink uit, met 24 nieuwe locaties. Dat blijkt uit het rapport Mobiliteit in Cijfers van brancheorganisaties Bovag en Rai Vereniging. Niet toevallig zijn de drie snelste stijgers onbemande formules. Er is namelijk al jaren sprake van een uitbreiding van het onbemande netwerk, wat uiteraard ten koste gaat van het bemande segment en van de werkgelegenheid in de branche, die met twee procent daalde. Het totale aantal tankstations in Nederland bleef stabiel, van 4.199 vorig jaar naar 4.198 dit jaar.

Bij de drie onbemande groeiers betreft het in veel gevallen omkleuringen van stations die al in het bezit waren van het moederbedrijf. Zo zijn de nieuwe Tango’s vooral omgebouwde Q8’s en de Firezone-stations zijn in veel gevallen omgekleurde Texaco’s. Bij AVIA ligt dat iets anders. Weliswaar zijn er bij de tankstationformule elf bemande vestigingen minder dan een jaar eerder, maar daar staan 24 nieuwe onbemande stations tegenover. Het totale aantal locaties staat volgens het rapport op 275 stations.

Doelstelling

”We zijn inderdaad fors aan het groeien in Nederland”, zegt AVIA-directeur Geert Kuipers. ”Dat is ook onze doelstelling. We zitten momenteel zelfs al iets hoger dan het rapport vermeld, namelijk op 283 AVIA-locaties en daarnaast nog 28 andere stations. We hebben in het recente verleden het doel geformuleerd om te groeien naar 460 vestigingen binnen vier jaar. We lopen iets achter op dat schema, maar zijn vastberaden om dat aantal te halen en proberen daarom elke kans te pakken die zich voordoet.”

”Dat bij ons het onbemande netwerk harder groeit dan het bemande, is conform de trend in de markt. Wij zien dat de klant hierom vraagt. Daar moeten we in mee, net als de concurrentie. Wij zullen mogelijk zelfs iets sneller dan de markt uitbreiden in het onbemande segment, als gevolg van onze strategie in combinatie met het groeipotentieel.”

Oliemaatschappijen

De drie eerder genoemde formules zijn niet de enige die steeds meer stations zonder personeel uitbaten. Ook diverse oliemaatschappijen zien hun Nederlandse netwerk langzaam ’onbemander’ worden. Shell, BP en Esso zagen hun aantal Express-locaties toenemen met respectievelijk twee, vijf en zeven vestigingen, al is het bemande segment bij de oliereuzen nog fors groter. Inmiddels is zo’n 46 procent van de tankstations in Nederland onbemand.

Die groei wordt mede veroorzaakt door een steeds prijsbewustere consument, dunnere marges en de grensproblematiek. Daardoor wordt een stap naar onbemand aantrekkelijker en vanwege de kostenreductie een middel om het hoofd nog boven water te houden. De verwachting is daarom dat binnen enkele jaren het aantal onbemande stations groter is dan het aantal bemande.

Werkgelegenheid

Als gevolg van deze trend laten de werkgelegenheidscijfers een dalende lijn zien. Werkten er twee jaar geleden nog ongeveer 17.000 mensen in de tank- en wasbranche, vorig jaar was dat aantal teruggelopen naar 16.650. Dat betekent een daling van twee procent. Cijfers over dit jaar zijn nog niet voorhanden.

Bovengenoemde aantallen zijn afkomstig uit het rapport Mobiliteit in Cijfers, dat elk jaar wordt opgesteld en waarin onder andere een overzicht staat van de tankstations per formule en hun geschatte marktaandelen. De cijfers geven de situatie weer in mei 2015.

Marktaandeel

Daaruit blijkt dat Shell nog altijd met afstand de marktleider is in Nederland, met een geschat aandeel van 22,8 procent van de brandstofverkopen. BP is net als vorig jaar de nummer twee, met 11,6 procent van de markt. Nummer drie is Esso met 10,0 procent. De percentages zijn niet gebaseerd op de werkelijke verkopen, maar op een schatting van het verkoopvolume voor personenauto’s.

Overigens is het Russische Lukoil ook een harde groeier in Nederland. Het nam dit jaar achttien stations over van Auto Maas, nadat het twee jaar geleden al het Rotonde-netwerk had gekocht. Het bedrijf heeft inmiddels zo’n zeventig bemande en onbemande stations, al zijn deze nog niet allemaal omgekleurd naar de roodwitte formule, waardoor het merk lager uitkomt in de rangschikking.

Alternatieve brandstoffen

Terwijl het aantal traditionele tankstations in Nederland al jaren rond de 4.200 schommelt (inclusief de niet-openbare locaties en de stations in aanbouw) neemt het aantal vulpunten voor alternatieve brandstoffen flink toe. Het gaat dan vooral om laadpalen. Zowel het netwerk van normale als van snelle laders wordt in rap tempo groter. Bij de laatste meting eerder dit jaar kwamen de onderzoekers uit op ruim veertienduizend palen. Dat waren er vorig jaar nog ongeveer twaalfduizend.

Voor andere energiedragers bleef de groei beperkt. Zo veranderde het totaalaanbod voor aardgas onder druk (cng), vloeibaar aardgas (lng), waterstof en diverse biobrandstoffen niet in het afgelopen jaar. Al dient hierbij wel te worden vermeld dat de cijfers van enkele maanden geleden zijn en de aantallen inmiddels kunnen zijn gewijzigd. Zo opende Shell bijvoorbeeld de afgelopen tijd diverse lng-vulpunten en wordt gewerkt aan de realisatie van een waterstofstation in Arnhem.

Tom van Gurp


BP, AVIA, Firezone en Netto Tank openen nieuwe stations

$
0
0

Tankstationbedrijven AVIA, Firezone, Netto Tank en BP hebben recentelijk nieuwe locaties geopend. Het gaat vooral om onbemande vestigingen, geheel in lijn met de groei van dat segment in Nederland. Bekijk hieronder een overzicht van diverse wijzigingen in het tankstationlandschap van de afgelopen tijd.

Het onbemande merk Firezone heeft recentelijk in Tilburg een locatie geopend. Het gaat om een station aan de Ringbaan Zuid 350. Voor Firezone is het de tweede vestiging in de Brabantse stad. De andere ligt aan de Ringbaan West.

AVIA

De AVIA-coöperatie heeft in Helden een nieuwe locatie geopend aan de Molenstraat. De vestiging ligt naast garagebedrijf Mertens. Dit station is bemand en heeft ook een carwash. Klanten kunnen 24 uur per dag, zeven dagen per week tanken bij het station in de Limburgse plaats.

Netto Tank

In het Gelderse Groenlo werd vorige week een locatie omgekleurd naar de Netto Tank-formule. Het betreft een station aan de Industrieweg 11, vlakbij Autobedrijf Ueffing. Netto Tank is de onbemande formule – zwart-rood-wit gekleurd – van Hulshof Mobiliteits Service. De stations liggen verspreid over Gelderland en Overijssel.

BP

In het Zuid-Hollandse Nieuwkoop is een BP Express gerealiseerd. Op 2 april wordt deze vestiging officieel geopend. Het tankstation ligt aan de Nieuwveenseweg 7 en was tot kort geleden een bemande locatie. BP heeft inmiddels ruim zeventig onbemande stations in ons land.

Supertank, De Pooter, Hanex en Firezone vergroten netwerk

$
0
0

Hanex heeft onlangs de tankstations van BE Ekelschot overgenomen. Het gaat om drie bemande vestigingen in Brabant. Tevens openden Supertank, De Pooter Olie en Firezone locaties in respectievelijk Hoorn, Kortgene en Sevenum, terwijl een ondernemer in Delden besloot onder eigen naam verder te gaan. Bekijk hieronder een overzicht van wijzigingen in het tankstationlandschap van de afgelopen tijd.

De drie locaties van BE Ekelschot liggen in Raamsdonksveer, Kaatsheuvel en Dussen en zijn sinds enige tijd in handen van Hanex van ondernemer Rob van Herpen. Hij had al zeven stations in Noordoost-Brabant, onder de merken Shell, BP en Esso.

De drie overgenomen vestigingen worden uitgebaat onder BE-vlag en zijn alle bemand. “Dat blijft voorlopig zo”, aldus Van Herpen. Ook blijft hetzelfde merk op de luifel staan. Voor het personeel heeft de deal dan ook geen gevolgen. Bij de drie vestigingen zitten in alle gevallen ook een carwash.

De Pooter Olie

De Zeeuwse tankstation-uitbater De Pooter Olie heeft de exploitatie van een vestiging in Kortgene overgenomen van Garage Augustijn. Het gaat hierbij uitsluitend om de exploitatie van het voorterrein. De shop blijft wel geopend, maar wordt niet door De Pooter uitgebaat. Het blijft in handen van het naastgelegen garagebedrijf.

Supertank

Het onbemande merk Supertank opende eerder deze maand zijn achttiende locatie. De nieuwe vestiging ligt in Hoorn aan de Van Aalstweg. Supertank is onderdeel van brandstofleverancier Bol, dat zijn hoofdvestiging in Dronten heeft. De tankstations van het bedrijf liggen in Wezep, Schagen, Ede, Heerenveen, Scheveningen, de provincie Flevoland en dus sinds kort in Hoorn.

OK

Een opvallend initiatief van OK. De brandstofhandelaar uit Staphorst bouwt momenteel een nieuw station in Middelburg, dat energieneutraal moet worden. In september moet de locatie open gaan. Het wordt een onbemande vestiging met onder andere een laadpaal voor elektrische voertuigen. Ook komen er zonnepanelen die de gehele luifel zullen bedekken.

Pitpoint

Aanbieder van alternatieve brandstoffen Pitpoint heeft eerder deze maand twee nieuwe stations geopend. In Aalsmeer werd een cng-punt geopend bij het vernieuwde station van Ger Loogman aan de Aalsmeerderweg. De andere nieuwe vestiging werd gerealiseerd in de Belgische plaats Turnhout.

Firezone

Een vestiging van De Fakkel in Sevenum is eind vorige maand omgebouwd naar een Firezone-locatie. Het betreft een station aan de Horsterweg in de Limburgse plaats. Texaco verwierf eind vorig jaar volledige zeggenschap over Nijol, dat op een handvol locaties het merk De Fakkel voert, en besloot om de Nijmeegse oliemaatschappij te integreren in Salland Olie.

Delden

Autobedrijf de Vossenbrink in Delden besloot zijn tankstation niet langer volgens de Texaco-formule uit te baten, maar te kiezen voor een eigen, blauwgekleurd huismerk. De vestiging ligt aan de Vossenbrinkweg in de Overijsselse plaats en had 34 jaar lang Texaco op de luifel staan.

TinQ

Ook TinQ heeft er een nieuwe vestiging bij gekregen. Het gaat om een locatie aan de Ampèrestraat in Harderwijk. Het nieuwe station is de tweede van de onbemande tankstationformule in de Gelderse plaats. De andere vestiging ligt aan de Verkeersweg.

GP Groot

De Noord-Hollandse brandstofhandelaar GP Groot heeft onlangs zijn tiende Argos-locatie geopend. Het gaat om een onbemande vestiging in Rijswijk op bedrijventerrein Plaspoelpolder. Ook werkt het bedrijf aan de realisatie van een nieuwe vestiging in het Groningse Kolham.

BP

BP werkt momenteel aan de bouw van zijn tankstation aan de A1 bij Muiden. Op deze plek is al een BP gevestigd, maar door verplaatsing van de snelweg kan het station niet op zijn huidige plek blijven staan. Daarom wordt enkele meters zuidelijker een nieuwe locatie gebouwd. Onlangs werd via Instagram aangekondigd dat de vestiging op 22 augustus open gaat. Het nieuwe station krijgt als één van de eerste locaties in Nederland een snelwegcarwash. Tevens wordt de shop flink vergroot.

Q8

Hoewel de Q8-formule in Nederland rap aan het verdwijnen is, breidt het merk in België juist uit. Zo werden onlangs twee vestigingen omgekleurd naar de geelroodblauwe signing. Het gaat om locaties in de Waalse plaatsen Amay en Andelues, waarbij laatstgenoemde wordt uitgebaat volgens de onbemande Q8 Easy-formule.

Tom van Gurp

Tankstations in Breda en Raalte gaan onbemand verder

$
0
0

Het onbemande segment blijft groeien in Nederland. Onlangs besloot het Festina Lente-tankstation in Breda om niet door te gaan met de exploitatie van de shop. Ook is duidelijk geworden dat ondernemer Paul Hofstede uit Raalte één van zijn stations aan EFR heeft verkocht, die er een Firezone van gaat maken. Mede door deze stappen wordt bijna de helft van de tankstations in Nederland zonder personeel geëxploiteerd.

Eind 2014 begon ondernemer Michelle van Vlaardingen met de exploitatie van het tankstation aan de Chopinstraat in Breda. Ze koos niet voor een bekend merk, maar gebruikte het zelf bedachte concept Festina Lente. Naast opvallen met een afwijkend shopassortiment wilde het station zich op de lokale kaart zetten door het vervullen van een buurthuisfunctie, onder meer door te fungeren als ontmoetingsplek en ruilbibliotheek.

Vrolijker en vrouwelijker

“We zijn in 2014 gestart met de overtuiging dat een tankstation ook anders kon. Vooral leuker, persoonlijker, vrolijker en vrouwelijker”, schrijft Van Vlaardingen op de Facebook-pagina van het station. “We hebben het runnen van de Festina Lente Pomp altijd met veel plezier gedaan. Het is helaas niet gelukt om er een echt succes van te maken.”

“Daarom hebben we besloten dat de deuren van de shop 23 december definitief dichtgaan. We gaan de vaste klanten missen, de leuke aanschuifdiners van Gezellig Tafelen en nog veel meer. Tanken kan voortaan buiten bij de betaalautomaat die overigens ook vriendelijk is en tegen de klanten praat.” De uitbater is op zoek naar partijen die geïnteresseerd zijn om de shopruimte per 1 januari 2017 te huren.

Raalte

In het Overijsselse Raalte besloot Hofstede om zijn Texaco aan de Nieuwe Deventerweg te verkopen aan Texaco-moederbedrijf EFR. Medio januari moet deze vestiging worden omgebouwd tot een onbemand station, onder Firezone-vlag. De ondernemer wil zich na de verkoop meer richten op zijn andere locatie in dezelfde plaats, onder meer door uitbreiding van de broodjescorner.

Lees ook: Brabantse pomphouder geeft tankstation een buurthuisfunctie

Lukoil, AVIA, Sakko en Den Hartog breiden netwerk uit

$
0
0

Diverse tankstationbedrijven hebben recentelijk hun netwerk uitgebreid. Zo heeft Lukoil deze maand zes Auto Maas-stations omgekleurd naar de eigen roodwitte signing en opende het bedrijf een nieuwe onbemande locatie. Ook AVIA, Sakko, BP, Firezone, Ototol en Den Hartog breidden uit. Bekijk hieronder een overzicht van diverse wijzigingen in het tankstationlandschap.

Lukoil opende eerder deze maand een nieuwe vestiging in Gorcum. Het gaat om een Express-station aan de Bullekslaan in de Zuid-Hollandse stad. Daarnaast kleurde de Russische maatschappij deze maand zes voormalige Auto Maas-locaties om. Het betreft vestigingen in Capelle aan den IJssel, Hilversum, Oosterhout, Schaijk en Sliedrecht (2).

AVIA

De AVIA-coöperatie opende recentelijk ook twee nieuwe locaties. In de Friese plaats Oudwoude is een bemand tankstation geopend aan de Foarwei. De tankstationformule heeft onlangs ook een onbemande vestiging geopend in Hoogwoud. De nieuwe locatie is gevestigd aan de Oosterboekweg in de Noord-Hollandse plaats.

Sakko

Sakko uit Bergen op Zoom heeft ook twee tankstations aan zijn netwerk toegevoegd. Het gaat om een voormalig Shell-station in Rozenburg en een voormalige Texaco-locatie in de Brabantse plaats Borkel en Schaft. Beide vestigingen waren bemand en worden door Sakko onbemand geëxploiteerd onder het eigen merk.

Den Hartog

In het Brabantse dorp Fijnaart bouwt Den Hartog momenteel aan een nieuwe locatie. De brandstofleverancier gaat de nog te openen vestiging uitbaten onder de Esso Express-formule. De vestiging komt te liggen op de hoek van de Molenstraat en de Appelaarsedijk. Naar verwachting is het tankstation eind maart of begin april klaar.

Ototol

Tankstation-exploitant Ototol heeft een vestiging in Spijkenisse overgenomen. De locatie aan de Boyleweg was tot eind vorig jaar in handen van Erik Lagendijk, die het station twee jaar geleden voorzag van een opvallend shopconcept onder de noemer Spijk en Nis. Ook onder de nieuwe exploitant heeft het voorterrein de BP-merkuitstraling.

BP

In Roosendaal werd eind vorig jaar een nieuw BP-tankstation geopend. De bemande vestiging ligt aan de Gastelseweg in de Brabantse plaats. Klanten kunnen er ook hun auto laten wassen met behulp van de daar aanwezige roll-over. De nieuwe BP ligt in het noorden van de stad, aan de rand van bedrijventerrein Borchwerf II.

Firezone

Ook Firezone opende eind december een nieuwe locatie. Het betreft uiteraard een onbemand station, gelegen aan de Industrieweg Oost in de Gelderse plaats Elst. Een andere vestiging van hetzelfde merk werd begin februari juist gesloten. Het gaat om een station in de Friese plaats Opeinde dat inmiddels is omgekleurd naar TinQ.

Tankstations in Breda en Raalte gaan onbemand verder

$
0
0

Het onbemande segment blijft groeien in Nederland. Onlangs besloot het Festina Lente-tankstation in Breda om niet door te gaan met de exploitatie van de shop. Ook is duidelijk geworden dat ondernemer Paul Hofstede uit Raalte één van zijn stations aan EFR heeft verkocht, die er een Firezone van gaat maken. Mede door deze stappen wordt bijna de helft van de tankstations in Nederland zonder personeel geëxploiteerd.

Eind 2014 begon ondernemer Michelle van Vlaardingen met de exploitatie van het tankstation aan de Chopinstraat in Breda. Ze koos niet voor een bekend merk, maar gebruikte het zelf bedachte concept Festina Lente. Naast opvallen met een afwijkend shopassortiment wilde het station zich op de lokale kaart zetten door het vervullen van een buurthuisfunctie, onder meer door te fungeren als ontmoetingsplek en ruilbibliotheek.

Vrolijker en vrouwelijker

“We zijn in 2014 gestart met de overtuiging dat een tankstation ook anders kon. Vooral leuker, persoonlijker, vrolijker en vrouwelijker”, schrijft Van Vlaardingen op de Facebook-pagina van het station. “We hebben het runnen van de Festina Lente Pomp altijd met veel plezier gedaan. Het is helaas niet gelukt om er een echt succes van te maken.”

“Daarom hebben we besloten dat de deuren van de shop 23 december definitief dichtgaan. We gaan de vaste klanten missen, de leuke aanschuifdiners van Gezellig Tafelen en nog veel meer. Tanken kan voortaan buiten bij de betaalautomaat die overigens ook vriendelijk is en tegen de klanten praat.” De uitbater is op zoek naar partijen die geïnteresseerd zijn om de shopruimte per 1 januari 2017 te huren.

Raalte

In het Overijsselse Raalte besloot Hofstede om zijn Texaco aan de Nieuwe Deventerweg te verkopen aan Texaco-moederbedrijf EFR. Medio januari moet deze vestiging worden omgebouwd tot een onbemand station, onder Firezone-vlag. De ondernemer wil zich na de verkoop meer richten op zijn andere locatie in dezelfde plaats, onder meer door uitbreiding van de broodjescorner.

Lees ook: Brabantse pomphouder geeft tankstation een buurthuisfunctie

Viewing all 55 articles
Browse latest View live